ponedjeljak, 9. svibnja 2016.

"Razotkriven Rene Bitorajac: Unuk partizanskih glavešina kojemu su Grad Zagreb i Ministar kulture uskratili novac za njegov kulturni projekt"

(GS, Narod.hr http://narod.hr/hrvatska/razotkriven-rene-bitorajac-unuk-partizanskih-glavesina-kojemu-su-grad-zagreb-i-ministar-kulture-uskratili-novac-za-njegov-kulturni-projekt)


Portal Narod.hr je 7. svibnja 2016 u članku naslovljenom "Razotkriven Rene Bitorajac: Unuk partizanskih glavešina kojemu su Grad Zagreb i Ministar kulture uskratili novac za njegov kulturni projekt", potpisanom samo inicijalima "gs", prekršio jedno od najvažnijih pravila novinarstva, a to je zaštita privatnosti.
Članak, objavljen kao reakcija na emisiju Bujica u kojoj se govorilo o satiričnom kratkom filmu glumca Renea Bitorajca koji je ismijavao hrvatske stereotipe, sadrži screenshotove iz posljednje epizode Bujice koje prikazuju ulicu i kućni broj zgrade u kojoj glumac živi (Iz etičkih razloga te fotografije na ovoj stranici neće biti objavljene).
Članak navodi kako je film objavljen jer je Rene Bitorajac dobio odbijenicu ministarstva kulture i Grada Zagreba za financiranje cabareta u bivšem Kinu Mosor:
"Navodno: ima velike planove sa zagrebačkim kinom „Mosor“, u kojem namjerava otvoriti privatni cabaret, a za to je tražio novac od Ministarstva kulture i Grada Zagreba. Dr. Zlatko Hasanbegović odbio je njegove lobiste pa je gnjevni Bitorajac odmah posegnuo za provokativnim filmićem i svrstao se među kulturnjake koji ruše ministra kulture."
Osim ovih navoda, članak iznosi spekulativne informacije o povijesnim promjenama vlasništva stana u kojemu Bitorajac živi, kao i i nekoliko komentara Božidara Alića i Gorana Blažekovća.
Ukoliko se vodi profesionalnim i etičkim vrijednostima, niti jedan novinar neće objaviti ovakav članak. Najveća greška koju su autor ili autorica članka, kao i uredništvo portala počinili, jest objavljivanje informacija o adresi stanovanja glumca – povreda privatnosti smatra se jednim od šest smrtnih grijeha novinarstva jer ne samo da oduzima osobi pravo na privatnost, već i ugrožava osobnu sigurnost osobe kao i svih njegovih sustanara. Posebno je problematična činjenica da se među sustanarima nalazi i dvoje maloljetne djece, što je protivno Pravilniku o zaštiti maloljetnika, Zakonu o sudovima za mladež, Kaznenom zakonu te Zakonu o medijima. Sedmi članak Zakona o medijima kaže da svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti, dok 16. članak to pravo posebno naglašava kada se radi o djeci, mladeži i obitelji bez obzira na spol i spolno opredjeljenje. Neobična je činjenica da je portal Narod.hr, iza kojega stoji U ime obitelji – građanska inicijativa čija je svrha obrana obiteljskih vrijednosti i zaštita djece, tako spremno objavio informacije koje ugrožavaju sigurnost maloljetnika. Osim toga, u članku se koristi uvredljiv jezik, gdje se na objavljeni klip referira kao "provokativni filmić", a na dio javnosti koji se protivi politici Ministarstva kulture kao "kulturnjake koji ruše ministra kulture".
Pored navedenih kršenja zakonskih odredaba koje se tiču privatnosti i ugleda građana, Narod.hr za svoj je članak izabrao problematičan izvor. Jedini izvor za navode je posljednja epizoda emisije "Bujica" Velimira Bujaneca koja se emitira na Osječkoj televiziji. Emisija poznata po svojim kontroverznim tvrdnjama i neetičnom novinarstvu ovdje je prikazana kao vjerodostojan izvor informacija, a počinila je iste novinarske pogreške kao i portal Narod.hr, te je već bila optužena za povredu dostojanstva, ugleda i časti od strane bivšeg ravnatelja Hrvatske radiotelevizije,  Gorana Radmana.
Jedan način na koji uredništvo portala Narod.hr i nepotpisani autor članka mogu odgovoriti na svoj etički i profesionalni propust ove magnitude jest da se javno ispričaju javnosti i obitelji Bitorajac, kojima je povredom privatnosti ugrožena osobna sigurnost.

Nema komentara:

Objavi komentar