subota, 28. svibnja 2016.

Iznošenje netočnih informacija i uvredljivog jezika u emisiji "Bujica" 25. svibnja 2016.

(Bujica 25.05.2016., Osječka Televizija https://www.youtube.com/watch?v=e3kAfjW1-Bw)

U posljednjoj epizodi televizijske emisije Bujica navedene su netočne informacije, čime su prekršena etička i profesionalna pravila novinarstva. Gost emisije dr. Slobodan Prosperov Novak je, u segmentu koji je govorio o peticiji protiv ministra Hasanbegovića započetoj od strane francuskog lista Libération, o političkom filozofu Antoniju Negriju izjavio da je počinio ubojstva troje ljudi.

Ukoliko razmotrimo biografiju autora uzevši nekoliko različitih izvora informacija (link, link, link), doći ćemo do zaključka da situacija, bez obzira na to kako je predstavljena u emisiji, nije tako jednostavna. Naime, Negri zaista jest osuđen na 30 godina zatvora zbog optužbi da je bio instigator ubojstva Carla Saronija te se moralno složio s ubojstvom karabinjera Andree Lombardinija. Odbačene su optužbe da je sudjelovao u aktivnostima Crvenih brigada (BR ili tal. Brigate Rosso) u kojima su počinjena otmica i ubojstvo tadašnjeg premijera Italije Alda Mora.

Osim navođenja netočnih informacija o potpisniku francuske peticije, u emisiji se koristio uvredljiv jezik za osobe koje imaju suprotno stajalište voditelju, nazivajući ih agresivnim ljevičarima, bolesnicima, "ljevičarima koji dokoličare na špici", itd, čime se potiče nesnošljivost prema drugoj struji mišljenja. Prema stavku četiri trećeg članka Zakona o medijima, izričito je zabranjeno 
"(...) prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje ili rat."
Osim toga, vrijeđanje se smatra povredom dostojanstva što je također protivno zakonima Republike, posebice prvom stavku sedmog članka Zakona o medijima koji svakoj osobi osigurava pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti.

Vodeći se normama struke i zakonima Republike Hrvatske, ovakav sadržaj ne bi se smio objavljivati. Informacije se mogu širiti i dijalog ostvarivati uljuđenim jezikom tolerancije, a "tamne mrlje" nečije prošlosti iznijeti bez navođenja neistinitih informacija.


Nema komentara:

Objavi komentar