četvrtak, 28. travnja 2016.

„OBVEZNI VOJNI ROK 'Svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju iskusiti vojsku'“

(D.D.N., Dnevnik.hr: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/obvezni-vojni-rok-uvesti-ga-ili-ne---434898.html )


Članak naveden u naslovu ovog komentara nije pogrešan, niti sporan po svom sadržaju, no sam  naslov je ono na što bismo se trebali usredotočiti. Iz samog naslova, vidi se da je tema vojni rok. Također, navedena je izjava da 

„Svi u dobi od 16 do 45 godina trebaju iskusiti vojsku“

Osoba koja članak vidi samo iz naslova  mogla bi dobiti ideju da se članak bavi pitanjem uvođenja vojnog roka, no članak se u stvarnosti bavi anketnim istraživanjem na temu vojnog roka  te je gore navedena izjava pitanje iz ankete.
Naslov definitivno ne predstavlja pravu prirodu članka te je zbog toga sporan. Osoba koja čita samo naslov može dobiti krivu ideju, posebno ako osoba spada u tu dobnu kategoriju, a ne želi ili, iz osobnih razloga, ne može odraditi vojni rok. Ovako konstruirani naslov šalje dezinformaciju  te je upravo iz tog razloga sporan. Roditelji djece koja imaju 16 godina, kada vide ovaj članak, s pravom se mogu zabrinuti ako pročitaju samo naslov.
Ovim putem i iz gore navedenih razloga, zahtijevamo od novinara (koji je potpisan samo kao D.D.N.) da sljedeći put razmisli prilikom pisanja naslova te da ovaj naslov korigira kako ne bi došlo do pogrešne interpretacije. Također, zahtijevamo od urednika da više pažnje obrate na ovakve naslove prije nego što ih objave na portalu jer mogu izazvati paniku i nepotrebno uzbuđenje čitatelja.

Nema komentara:

Objavi komentar